Mniszkowa zupa regenerująca wątrobę
Odpowiednia dla diety odkwaszającej (pH), bezglutenowej, bezlaktozowej, bezmlecznej, owocowo-warzywnej (dąbrowskiej), bezcukrowej, niskowęglowodanowej, wersja wegańska i wegetariańska.
Write a review
Print
Ingredients
- 30 dag liści młodego szczawiu,
- 20 dag młodych liści mniszka lekarskiego,
- bulion warzywny,
- 1 ziemniak lub odrobina kuzu albo mąki ziemniaczanej
albo pół żółtka
- 1 łyżka masła klarowanego lub nierafinowanego oleju
- sól, pieprz
Instructions
Liście mniszka dokładnie opłukać. Usunąć jasne twarde części. Zalać dobrze osoloną wodą i odstawić na pół godziny. Następnie opłukać szczaw. Usunąć twarde łodygi.
W tym czasie do wrzącego bulionu dodać ziemniak i ugotować go na półtwardo. Dodać pieprz. Zamieszać. Posolić. Liście poszatkować i lekko poddusić na łyżce klarowanego masła. Dodać do bulionu. Gotować jeszcze 10-15 min.
Notes
Zamiast ziemniakiem, zupę można lekko zagęścić kuzu, odrobiną mąki ziemniaczanej albo rozbełtanym w bulionie żółtkiem. Po wystygnięciu zupę miksujemy. Można podawać z congee ryżowym, udekorowaną listkami szczawiu.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Social Media Icons Powered by Acurax Website Designing Company