„Mleczny” krem „Czekoladowy” Bez mleka i czekolady
Odpowiedni dla diety bezglutenowej, bezlaktozowej (bezmlecznej), wegetariańskiej, wegańskiej (w wersji z masłem kokosowym).
Write a review
Print
Ingredients
- karob
- masło klarowane lub kokosowe
- dowolne zbożowe mleko w proszku naturalne tzn. bez dodatków.
- syrop klonowy
- odrobina wody
Instructions
Co do proporcji można poeksperymentować w zależności od tego jak „czekoladową” , twardą, tłustą, słodką czekoladę chcemy uzyskać. Nasza proporcja to: 1-2 łyżki karobu na 20 dkg masła.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać karob, następnie dosłodzić do smaku syropem klonowym, podgrzewać na płytce mieszając. Zagęszczać masę dodając stopniowo mleko w proszku do uzyskania pożądanej gęstości. Jeśli masa się rozwarstwia dodać odrobinę wody.
Smacznego!
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
Ryżowy krem "czekoladowy" z bakaliami bez czekolady
Odpowiedni dla diety bezglutenowej, bezlaktozowej (bezmlecznej), wegetariańskiej, wegańskiej (w wersji z masłem kokosowym).
Write a review
Print
Ingredients
- ryż
- karob
- cynamon
- syrop klonowy (opcjonalnie)
- daktyle
- masło klarowane lub kokosowe
- figi
- orzechy laskowe
- szczypta soli
Instructions
Co do proporcji można poeksperymentować w zależności od tego jak „czekoladową” , twardą, tłustą, słodką czekoladę chcemy uzyskać. Nasza proporcja to: 1 szklanka ugotowanego ziarna, 1-2 łyżki karobu, pół łyżeczki cynamonu, duża garść daktyli, łyżka masła, kilka fig i garść orzechów. Ryż ugotować do miękkości. W tym czasie poddusić daktyle do miękkości na odrobinie wody. Woda powinna się całkowicie wchłonąć. Przełożyć ryż do miseczki. Dodać karob (lub kakao) w ilości „na kolor i smak”. Następnie uduszone daktyle i tłuszcz oraz opcjonalnie syrop klonowy. Zmiksować. Do ciepłej masy dodać posiekane figi, rodzynki i przekrojone na pół orzechy laskowe. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodać mleko kokosowe i wymieszać. Masa powinna się łatwo smarować ale nie wyciekać.
Masło kokosowe otrzymujemy po schłodzeniu w lodówce naturalnego „domowej roboty” mleczka kokosowego. Smacznego!
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
Orzechowy krem czekoladowy bez czekolady
Odpowiedni dla diety bezglutenowej, bezlaktozowej (bezmlecznej), wegetariańskiej, wegańskiej (w wersji z masłem kokosowym)
Write a review
Print
Ingredients
- ryż
- karob
- cynamon
- miód
- masło klarowane lub kokosowe
- orzechy laskowe
- szczypta soli
Instructions
Co do proporcji można poeksperymentować w zależności od tego jak twardą, tłustą, słodką, orzechową, „czekoladową” czekoladę chcemy uzyskać. Nasza proporcja to: 1 szklanka ugotowanego ryży, 1-2 łyżki karobu, łyżka masła klarowanego, pół szklanki orzechów (dowolnych, u nas laskowych) miód, szczypta soli do smaku.
Ryż ugotować do miękkości. Przełożyć ryż do miseczki. Zmielić orzechy w młynku do kawy. Dodać do ciepłego ryżu. Dodać karob w ilości „na kolor i smak”. Następnie tłuszcz oraz miód. Zmiksować. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodać więcej masła lub mleka orzechowego (lub innego). Masa powinna się łatwo smarować, ale nie wyciekać.
Smacznego!
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
Jaglany krem czekoladowy „na odbudowę jelit”
Odpowiedni dla diety przeciwgrzybiczej oraz bezglutenowej, bezcukrowej, fazy przejściowej diety pH (odkwaszającej), wegetariańskiej i wegańskiej
Write a review
Print
Ingredients
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1-2 łyżki karobu
- stewia (do smaku)
- 1 łyżeczka inuliny
- 1-2 łyżeczki siemienia lnianego
- zbożowe mleko w proszku naturalne (bez dodatków)
- 1 szklanka migdałów
- kilka fig lub/i daktyli
- szczypta soli
Instructions
Migdały namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia obrać ze skórki. Kaszę ugotować do miękkości. Przełożyć do miseczki. Zmielić 2/3 migdałów w młynku do kawy. Dodać do kaszy. Dodać karob w ilości „na kolor i smak”. Następnie tłuszcz oraz stewię i inulinę. Zmiksować. Dodać mleko w proszku rozpuszczone w odrobinie wody w ilości na smak. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodać więcej wody. Masa powinna się łatwo smarować ale nie wyciekać. Do gotowej masy posiekać figi i resztę migdałów.
Smacznego!
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/

OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company