Jaglane knedle z truskawkami
Write a review
Print
Ingredients
- 3 szklanki kaszy jaglanej
- 3-5 ziemniaków
- 5 szklanek wody
- 1 kg truskawek
- masło klarowane lub nierafinowany olej
Instructions
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Zimne zmielić w maszynce do mięsa. Połączyć ze zmieloną ciepłą kaszą. Dokładna proporcja nie jest istotna. Ważne, żeby ziemniaki nie stanowiły więcej jak 30% masy. Kaszę uprażyć i ugotować wrzucając na wrzątek (w trakcie gotowania nie mieszać). Ciepłą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Z powstałej masy odrywać łyżką porcje. Blat oprószyć lekko mąką jaglaną. Formować grube placuszki. Wkładać w środek cała truskawkę i oklejać ją ciastem. Obtaczać w rękach tak, aby powstała kulka. Gotowe knedle ugotować na parze lub podpiec w piekarniku.
Gotowanie na parze: ułożyć na dnie koszyka do parowania natłuszczony papier do pieczenia. Na papierze ułożyć pojedynczą warstwę knedli. Gotować 5-10 min.
Zapiekane w piekarniku są bardziej zwarte i w przypadku większej ilości knedli jest to metoda szybsza (na dużej blaszce zmieści się więcej knedli niż w naczyniu do parowania).
Zapiekanie w piekarniku: układać na nasmarowanej olejem blaszce. Podpiekać a raczej bardziej podgrzewać w rozgrzanym piekarniku 5-10 minut. Pozostałe truskawki zmiksować. Polać gotowe knedle powstałym sosem i gotowe! knedle można też podawać okraszone bezglutenową (np. jaglaną) bułką tartą z masłem klarowanym lub olejem.
Notes
Odpowiednie dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, bezcukrowej, odkwaszającej (pH), wegetariańskiej i wegańskiej.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF
Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers