Cukinia nadziewana grochem
Odpowiednie dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, bezcukrowej, odkwaszającej (pH), wegetariańskiej, wegańskiej.
Write a review
Print
Ingredients
- 1 młoda cukinia
- 1 szklanka ugotowanego gorącego grochu
- 1 cebula
- kawałek marchewki
- kawałek selera
- oliwa lub olej nierafinowany
- przyprawy (curry, czubryca, cząber, szałwia)
- sól
Instructions
Groch namoczyć, ugotować do miękkości, najlepiej tak, aby cała woda wyparowała.
Cebulkę posiekać, podsmażyć z przyprawami (np. curry, cząber, szałwia). Warzywa utrzeć na grubych oczkach i udusić do miękkości.
Cukinię przekroić wzdłuż, podzielić na porcje i wydrążyć miąższ. Na dno rondelka wlać odrobinę wody i odrobinę oliwy z oliwek lub innego oleju. Ułożyć na dnie kawałki cukinii. Lekko osolić i posypać czubrycą lub innym ziołem. Dusić do miękkości.
Ciepły groch, cebulę i warzywa przepuścić przez maszynkę. Ostygniętą masę nakładać na łódeczki z cukinii. Zapiekać kilka minut w piekarniku. Gotowe!
Notes
Potrawa będzie jeszcze bardziej dietetyczna i nie mniej smaczna, jeśli z przepisu usuniemy smażona cebulę a zamiast niej można dodać łyżeczkę klarowanego masła lub w przypadku wegan nierafinowanego oleju.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Floating Social Media Icons Powered by Acurax Blog Designing Company