Wiosenna zupa marchewkowo - ziołowa
Zupa odpowiednia dla diety bezglutenowej, bezlaktozowej, bezmlecznej, bezcukrowej, odkwaszającej (pH), wegetariańskiej i wegańskiej, a przepis jest zgodny z Kuchnią Pięciu Przemian.
Write a review
Print
Ingredients
- bulion z jasnych warzyw;
- kasza jaglana;
- kilka marchewek;
- mała pietruszka (korzeń);
- duża cebula;
- przyprawy: kolendra (całe ziarna), imbir (daliśmy suszony, może też być świeży)
- sól morska;
- nie ma wiosennych potraw bez zieleniny, tu proponujemy dodać liście mniszka i nać pietruszki.
Instructions
Kaszę uprażyć na patelni. Zagotować bulion. Na wrzątek wrzucić uprażoną kaszę i gotować do rozgotowania ziaren (proporcja wody do kaszy 6:1). W tym czasie warzywa korzeniowe zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni zagotować kilka łyżek wody. Do wrzątku dodać 2-3 łyżki nierafinowanego oleju. Następnie wrzucić starte warzywa, zamieszać, dodać posiekaną cebulę i imbir. Poddusić. Posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Zmiksować na gładką masę. Dodać drobniutko posiekaną natkę. Następnie kilka drobniutko posiekanych liści mniszka, przygotowanych koniecznie wg. przepisu na zupę szczawiowo-mniszkową (przepis w jednym z poprzednich postów). Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i dolewać po trochę bulion warzywny do otrzymania pożądanej konsystencji. Wsypać całe lub grubo zmielone ziarna kolendry. Smacznego :)
Notes
Działanie: rozgrzewające i odtruwające. Kasza jaglana oczyści nasz organizm z wirusów, grzybów i pasożytów, mniszek wesprze odtruwającą funkcję wątroby a pietruszka - filtrującą nerek. Oczywiście to wszystko pod warunkiem regularnego spożywania.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF
Social Media Icons Powered by Acurax Social Profile Design Experts