Zielone kluski z pokrzywą i szpinakiem
Odpowiednie dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, bezcukrowej, wegetariańskiej, wegańskiej. Dodatek zielonych liści zmniejsza kwasotwórczy wpływ węglowodanów i obniża indeks glikemiczny, potrawa jest więc także alternatywą tradycyjnych klusek w przypadku łasuchów, którym zalecono dietę niskowęglowodanową, a którzy nie potrafią się obejść bez klusek.
Write a review
Print
Ingredients
- 900 ml ugotowanych zmielonych ziemniaków
- 200 ml drobnej mąki orkiszowej (przy ścisłej diecie bezglutenowej - jaglanej)
- 100 ml mąki ziemniaczanej
- mała wiązka górnych liści majowej pokrzywy
- mała wiązka świeżego szpinaku
- sól
Instructions
Ziemniaki ugotować, wystudzić i zmielić. Nastawić na ogniu garnek z gorącą wodą. Pokrzywę i szpinak opłukać. Pokrzywę oczyścić z łodyg i grubszego żyłkowania. Drobno posiekać. Pokrzywę i szpinak poddusić na niewielkiej ilości wody (woda powinna całkowicie wyparować). Wystudzić. Połączyć z ziemniakami i obiema mąkami. Zagnieść delikatnie ciasto. Uformować wałki.
Pokroić na ukośne kluseczki w razie potrzeby podsypując mąką. Wrzucać kluseczki na wrzątek. Gotować kilka minut (do wypłynięcia). Podawać okraszone klarowanym masłem lub w diecie wegańskiej nierafinowanym olejem albo podsmażoną na tłuszczu cebulką. Pychotka
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Social Media Icons Powered by Acurax Web Development Company