Zielona zupa inspirowana „koktajlem Słoneckiego”
Wariant "na słodko"
Write a review
Print
Ingredients
- 3 łyżki niełuskanych nasion dyni lub
- 3 łyżki niełuskanych nasion słonecznika lub
- 3 łyżki siemienia lnianego
- duży pęczek szpinaku
- lub/i jakiekolwiek inne zielone warzywa liściaste albo zebrane na łące zioła; oczywiście zioła gorzkie, takie jak np. mniszek, dodajemy w niewielkiej ilości
- słodkie owoce takie jak np. kiwi, mango itp. w kolorze zielonym lub żółtym w proporcji do warzyw 1:1
- cytryna do smaku (niekoniecznie)
Instructions
Do młynka do mielenia nasion albo zwykłego do kawy wsypujemy 1 łyżkę niełuskanych nasion, rotacyjnie, czyli pierwszego dnia słonecznika, drugiego – dyni, i trzeciego – siemienia lnianego. Mielemy na drobny proszek.
Do blendera wrzucamy zielone liście i owoce bez pestki. Dolewamy niewielką ilość wody (tak aby po zmiksowaniu otrzymać łącznie 250 ml zupy). Całość miksujemy i łączymy ze zmielonymi nasionami.
W razie potrzeby doprawić cytryną.
Notes
Surowe zupy, zwłaszcza słodkie są przeciwwskazane u osób marznących, niedoborowych, wyczerpanych, cierpiących na biegunki, chronicznie zmęczonych.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF
Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company