Sos szparagowo-selerowy
Odpowiedni dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezlaktozowej, bezcukrowej, wegetariańskiej i wegańskiej
Write a review
Print
Ingredients
- wiązka zielonych szparagów
- pół selera
- ząbek czosnku
- garść ugotowanej cieciorki
- sól
Instructions
Szparagi i seler ugotować na parze. Czosnek posiekać i usmażyć. Główki szparagów odciąć. Łodygi szparagów połączyć z uduszonym selerem. Zmiksować. Połączyć z usmażonym ząbkiem czosnku. Dodać odrobinę wody. Poddusić. Posolić. Zmiksować. Wymieszać z ugotowaną i odsączoną cieciorką. Po nałożeniu na talerz sos posypać główkami szparagów. Sos stanowi wspaniały dodatek do różnych dań u nas były to kotleciki z grochu, ziemniaki, surówka ze szpinaku i rzodkiewki, surówka z marchewki z jabłkiem i kapustą pekińską i sałata.
Notes
Według Medycyny Chińskiej szparagi zalicza się do smaku gorzkiego. Osoby niedoborowe, marznące, osłabione, szczupłe, nerwowe i wysuszone nie powinny zbyt często spożywać szparagów, selera ani żadnego innego gorzkiego pożywienia.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF
Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company