Omlet warzywno-pokrzywowy „Na wzmocnienie krwi”
Potrawa bezglutenowa, bezcukrowa, bezmleczna
Write a review
Print
Ingredients
- 2-3 jajka
- 1 ziemniak
- 1 mały seler
- mała wiązka pokrzyw
- mała wiązka naci pietruszki
- świeży czosnek
- pieprz
- sól
- łyżka kuzu lub mąki ziemniaczanej (w razie potrzeby zagęszczenia)
Instructions
Seler utrzeć na grubych oczkach i poddusić na minimalnej ilości wody. Dodać surowego utartego na drobnych oczkach ziemniaka, jajka, wymieszać. Dodać utarty czosnek i pieprz, następnie sól morską. Wymieszać. Dodać posiekaną pietruszkę, następnie posiekane liście pokrzywy (bez żyłkowania). Wymieszać.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę sklarowanego masła lub nierafinowanego oleju. Wylać dobrze wymieszaną masę (jeśli jest za rzadka – zagęścić lekko kuzu lub mąką ziemniaczaną). Jeśli zbyt zbita - jeszcze jedno jajko. Podrumienić z jednej strony a następnie z drugiej.
Notes
Podawać jako samodzielne kompletne danie lub z duszonymi warzywami. Mogą to być np. buraczki na ciepło.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/

 

 

OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Social Media Icons Powered by Acurax Website Designing Company