Pizza bez glutenu, drożdży, nabiału, cukru z wegańskim „serem”
Write a review
Print
Ingredients
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- woda (ciasto będzie pulchniejsze jeśli użyjemy wody gazowanej)
- łyżka nierafinowanego oleju lub oliwy z oliwek
- szczypta soli
- dowolne warzywa np. cebula, papryka, cukinia, brokuł, pieczarki, czarne oliwki
- przyprawy: bazylia, oregano, cząber, rozmaryn, szałwia
Instructions
Wsypać mąki i przyprawy do miski. Dodać olej. Mieszać stopniowo dolewając wodę. Wyrabiać ciasto o konsystencji takiej jak na pierogi (powinno dać się uformować w kulkę i odchodzić od ręki. Jeśli wyszło zbyt rzadkie dodać mąki, a jeśli zbyt gęste – wody. Wyrobione ciasto zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na minimum godzinę a lepiej do następnego dnia. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość nie więcej jak pół centymetra. Na ciasto rozsmarować sos. Następnie ułożyć podduszoną cebulę. Na cebulę utarty „ser”. Na „ser” resztę warzyw. Wstawić gotową pizzę do chłodnego miejsca na minimum godzinę lub na dłużej. Nagrzać piekarnik do 200 st. Wstawić pizzę i piec 20-30 min. Ciasto powinno być rumiane ale nadal miękkie.
Notes
Odpowiednia dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, bezcukrowej, wegetariańskiej, wegańskiej
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
Przepis na wegański ser do pizzy
Write a review
Print
Ingredients
- dwa ziemniaki
- szczypta kurkumy
- szczypta curry
Instructions
Ziemniaki przekroić na połówki i udusić z przyprawami. Wystudzić. Zimne ucierać prosto na pizzę na grubych oczkach.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/

OFF
Social Media Icons Powered by Acurax Website Redesign Experts