Orkiszowe Czapati
Odpowiednie dla diety pH, pod warunkiem bardzo dokładnego żucia, chlebek jaglany jest bezglutenowy, także orkiszowy bywa tolerowany przez niektórych łagodniejszych bezglutenowców. Bezcukrowe, bezmleczne i wegańskie).
Write a review
Print
Ingredients
- ok. 250 g pełnoziarnistej orkiszowej mąki razowej
- ok. 150 ml letniej wody
- sól
Instructions
Z mąki, wody i soli zagnieść w misce miękkie, wilgotne ciasto. Następnie wyrabiać je kilka minut w razie potrzeby podsypując mąką. Następnie skropić wodą, przykryć ściereczką i odstawić na conajmniej pół godziny (nie jest to konieczne). Następnie uformować z ciasta wałek, podzielić na 15 części i lepić z nich małe okrągłe placuszki. Piec na suchej rozgrzanej patelni. Kiedy brzegi zaczną się lekko wywijać przewrócić na drugą stronę i piec aż nie zaczną się nadymać. Wtedy szczypcami przenieść je bezpośrednio nad ogień i piec do chwili aż się ładnie nadmie a na powierzchni pojawią się lekko brązowe plamki.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Floating Social Media Icons Powered by Acurax Blog Designing Company