Naturalne mleko migdałowe
Odpowiednie dla diety: bezglutenowej, bezlaktozowej, bezmlecznej, niskowęgowodanowej, przeciwgrzybiczej, pH (odkwaszającej), wegetariańskiej i wegańskiej.
Write a review
Print
Ingredients
- 1 szklanka migdałów (namoczonych)
- 2-3 szklanki wody
- sól morska
Instructions
Migdały moczyć przez noc (moczenie poprawia ich wartości odżywcze i zwiększa przyswajalność).
Odsączyć wodę. Dokładnie wypłukać i obrać (nie jest to konieczne ale polecane, zwłaszcza w przypadku malutkich dzieci, gdyż skórka, może podrażniać jelita. Poza tym mleko z obranych migdałów jest bielsze.) Oczywiście w kuchni makrobiotycznej robimy mleko z całych migdałów wraz ze skórką.
Następnie migdały połączyć z letnią wodą (nie gotować!) i przepuścić (wraz z wodą) przez wyciskarkę do soków (zostanie wtedy zachowana maksymalna ilość wartości. Woda jest po to aby wyciskarka się nie zapychała zagęszczonym mlekiem. Otrzymany napój lekko osolić (nie jest to konieczne) i gotowe. Ilość wody: w zależności od tego jak gęste chcemy mieć mleko tyle dodajemy wody.
Inny sposób (jeśli nie mamy wyciskarki)
Wsypać składniki do blendera i stopniowo dodając wodę, zmiksować na jednolitą masę. Przelać przez gęste sitko lub gazę. Pozostałe wytłoki dodaję po prostu do kaszki, którą zamierzam podać z tym mlekiem. Można też wykorzystać je do innej potrawy np. pasty, kotletów czy ciastek.
Notes
Działanie: lekko rozgrzewa, akalizuje (odkwasza), wg Ajurwedy ożywia ducha i intelekt, działa uspokajająco i ułatwia zaśnięcie. Cenne źródło dobrze przyswajalnego wapnia, magnezu, witamin z grupy B, tryptofanu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company