Kotlety z grochu
Write a review
Print
Ingredients
- 1 szklanka ugotowanego gorącego grochu
- 2 łyżki stołowe zmielonej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- olej nierafinowany
- pieprz
- sól
- sezam
Instructions
Groch cały (może też być łuskany) namoczyć co najmniej 12 godzin wcześniej, zalewając cztery razy większą objętością wody. W trakcie moczenia wodę dobrze jest 2 razy wymienić. Przed ugotowaniem – odlać. Cebulkę podsmażyć na oleju. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i wysuszyć (niekoniecznie), następnie zemleć na mąkę. Groch zemleć, dodać zmieloną kaszę, smażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Uformować kotleciki. Obtoczyć w sezamie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć kotleciki. Piec do zrumienienia spodu. Przewrócić na drugą stronę i znowu piec do zrumienienia. Kotlety będą smaczniejsze, jeśli usmażymy je na patelni, ale będą też mniej dietetyczne.
Notes
Gdyby kotleciki były zbyt kruche, co może stwarzać problemy przy smażeniu, dodać do masy łyżkę skrobi kukurydzianej lub mąki orkiszowej. Kotlety będą jeszcze łatwiej strawne, jeśli sporządzimy je z ziaren podkiełkowanych. W tym przypadku po 12 godzi-nach moczenia umieszczamy ziarna na sitku w ciemnym miejscu i przepłukujemy 2 razy dziennie wodą. Czas kiełkowania 2-3 dni.
Odpowiednie dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, bezcukrowej, odkwaszającej (pH), wegetariańskiej, wegańskiej.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Social Media Icons Powered by Acurax Social Profile Design Experts