Kluski gryczano-jaglane ze szpinakiem bez jaj, mąki, mleka i innych dodatków
Write a review
Print
Ingredients
- kasza gryczana nieprażona
- kasza jaglana uprażona
- kilka ziemniaków
- garść szpinaku
- olej lub masło klarowane
- kolendra mielona
- kminek indyjski
- papryka
- sól
Instructions
Ugotować ziemniaki i obie kasze (w osobnych garnkach). Gorące przepuścić przez maszynkę do mięsa. Posolić. Dodać do smaku oliwę lub klarowane masło i przyprawy. Szpinak poddusić na wodzie i dodać do masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę z kaszy, tak aby powstał placek o grubości ok. 2 cm. Zostawić do zastygnięcia. Pokroić na paski o szerokości ok. 3-4 cm. Wykrawać ukośne kopytka. Kluseczki podgrzać w piekarniku. Podawać okraszone podsmażoną cebulką lub klarowanym masłem.
Notes
Odpowiednie dla diety bezglutenowej, bezlaktozowej, bezmlecznej, bezcukrowej, odkwaszającej (pH) (podane z warzywami), wegetariańskiej i wegańskiej.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Social Media Icons Powered by Acurax Web Development Company