Kazeina i nowotwory

 

946922_487674381288088_549716570_n

Według wielu badań, w tym tych z 2009 roku dostępnych w bibliotece Narodowego Instytutu Zdrowia, wykazało, że konsumpcja produktów mlecznych może być powiązana z  rakiem piersi.

1. “Kazeina, która składa się na 87% protein w mleku, wspiera rozwój raka na każdym etapie” – twierdzi dr T. Colin Cambell, autor poważanej książki, The China Study.

2. “Niektóre badania epidemiologiczne wykazały związek pomiędzy konsumpcją produktów mlecznych i ryzykiem zachorowania na raka ukobiet w okresie przed menopauzą (Outwater, 1997).” -Breast Cancer Fund

3. “Wygląda na to, że u osoby nie posiadającej odpowiednich enzymów, które wspomagają trawienie wielu hormonów naturalnie występujących w każdym rodzaju krowiego mleka, szklanka mleka może zalać organizm nadmiarem estrogenów. Zwiększa to ryzyko rozwoju lub przyśpieszenia rozrostu istniejącego raka piersi” – Susan Wadia-Ells. Założycielka Knowbreastcancer.net.

4. “Niektóre produkty mleczne, jak na przykład mleko pełnotłuste i wiele rodzajów sera, posiadają relatywnie wysoką zawartość tłuszczu, który może zwiększyć ryzyko. Ponadto mleczne produkty mogą zawierać substancje skażające, takie jak pestycydy, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka, jak i czynnik wzrostowy, taki jak Insulinopodobny Czynnik Wzrostu I, który – jak wykazano – wspiera rozwój komórek rakowych raka piersi.” – The American Journal of Clinical Nutrition.

5. “Naukowcy ciężko pracują nad znalezieniem konkretnych związków pomocnych w walce z rakiem piersi, najbezpieczniej jest zastosować już posiadaną wiedzę: Korzystanie z diety bogatej w różnorodne warzywa oraz unikanie olei ciężkich, mięsa i produktów mlecznych zapobiegają wystąpieniu wielu chorób” – dr Neal Barnard, Physicians Committee for Responsible Medicine.

6. Niektórzy dietetycy potwierdzają te informacje. Jeden z nich, Phil Richards, pisze tak: “związek między kazeiną a rakiem był tak duży, kiedy prowadzono eksperymenty na myszach, że naukowcy potrafili dosłownie zatrzymać jak i uruchomić rozwój raka u laboratoryjnych zwierząt zwyczajnie zmieniając poziom kazeiny w ich diecie“. Konkretnie “konsumpcja produktów mlecznych powiązana jest ze zwiększonym ryzykiem zachorowalności na raka piersi, ponieważ te produkty bogate są w tłuszcz, zwierzęce proteiny i hormony, a każdy z tych elementów zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Od lat 80. XX wieku badania łączyły konsumpcję produktów mlecznych z wysoką zachorowalnością na raka nie tylko piersi“.

Zdrową alternatywą dla produktów mlecznych są źródła roślinne, takie jak len, konopia, orzechy i mleko ryżowe.

Źródło w języku angielskim: nakedfoodmagazine.com Autorka: Margarita Restrepo


Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company