Chlorofilowa zupa z młodej kapusty
Najwięcej cennych składników odżywczych a zwłaszcza chlorofilu zawierają często te części roślin, które zwykliśmy wyrzucać. Tak jest z liśćmi rzodkiewki i podobnie z zewnętrznymi liśćmi kapusty. Tym czasem z liści tych można przyrządzić wspaniałą zupę.
Write a review
Print
Ingredients
- szklanka posiekanych i uduszonych zewnętrznych liści z młodej kapusty i połowa surowej główki
- 1 duża marchewka
- 2-3 ziemniaki
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 pomidory
- oliwa
- przyprawy: sól, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
- ok. 2 litry buliony warzywnego lub woda
Instructions
Przygotowanie liści. Zewnętrzne liście myjemy i drobno siekamy. Na dno garna wlewamy odrobię wody i odrobinę oliwy. Dusimy do miękkości. Są wspaniałym dodatkiem do zup, past, nadzień itp.
Bulion zagotować. Marchew pokroić na plasterki a ziemniaki w kostkę. Kapustę posiekać na krótkie paski. Warzywa wrzucić do garnka. Dodać podduszone i posiekane liście zewnętrzne i gotować. W tym czasie podsmażyć na patelni z przyprawami posiekaną na krótkie paski cebulę oraz utarty czosnek. Gdy cebula jest już miękka dodać pokrojone w kostkę pomidory i dalej podsmażać. Gdy marchewka jest już miękka robimy domową śmietankę i zasmażkę w jednym.
W jaki sposób?
Bardzo prosto. Przekładamy 3-4 chochelki zupy do blendera i miksujemy a następnie wlewamy powrotem do garnka z zupą. Gdy zupa osiągnęła pożądana konsystencję dodajemy cebulę, czosnek i pomidory. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Następnie trzeba skosztować. Jeśli zupa wydaje się za mało kwaśna można dodać kilka łyżek domowego przecieru z pomidorów.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF
Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company