Chlebki jaglane z pokrzywą
Odpowiednie dla diety pH, pod warunkiem bardzo dokładnego żucia, chlebek jaglany jest bezglutenowy, także orkiszowy bywa tolerowany przez niektórych łagodniejszych bezglutenowców. Bezcukrowe, bezmleczne i wegańskie.
Write a review
Print
Ingredients
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- mała wiązka pokrzyw
- jeden ziemniak
- woda
- sól
Instructions
Kaszę wyprażyć na patelni, przelać kilka razy wrzątkiem, wysuszyć i zmielić na mąkę (np. w młynku do kawy). Dodać ugotowanego ziemniaka. Posiekane pokrzywy (same szczytowe listki, bez żyłkowania). Posolić. Następnie wlewać stopniowo letnią wodę - tyle, ile trzeba, aby powstało nadające się do formowania ciasto. Następnie odstawić na pół godziny (nie jest to konieczne). Formować placuszki i piec na suchej patelni. Jeśli na początku brak nam jeszcze wprawy i ciasto jest zbyt kruche, można ułatwić sobie lepienie z pomocą gotowej razowej mąki bezglutenowej.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF

Categories: Ekokuchnia - przepisy

Floating Social Media Icons Powered by Acurax Blog Designing Company