Bezmleczne pierożki chlorofilowe
Write a review
Print
Składniki nadzienia
- 1/2 szklanki grochu
- wiązka liści pokrzywy
- wiązka liście rzodkiewki
- wiązka liście botwinki
- łyżka masła klarowanego
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
Składniki ciasta
- drobna mąka orkiszowa
- woda
- sól
Instructions
Groch namoczyć. Przed gotowaniem odcedzić. Wsypać groch do zimnej wody. Woda powinna zakrywać ziarna. Gotować (w razie potrzeby uzupełniać wodę) do momentu, w którym już będzie miękki, ale jeszcze nie zacznie się rozpadać a woda całkowicie się wygotuje. Można też gotować w dużej ilości wody i wodę potem odcedzić. Pokrzywę, liście rzodkiewki, liście botwinki poddusić na niewielkiej ilości wody plus łyżka masła klarowanego. Dodać ząbek czosnku, utrzeć gałkę muszkatołową, dodać sól. Cała woda powinna wyparować. Ugotowany groch zmiksować. Połowę zieleniny posiekać. Resztę zmiksować. Połączyć zmiksowane i posiekane liście i zagęścić je ugotowanym grochem. Grochu dodajemy tyle ile trzeba, aby uzyskać gęstą konsystencję. Skosztować. W razie potrzeby jeszcze doprawić i nadzienie gotowe.
Przygotować ciasto pierogowe z drobnej mąki orkiszowej. Wałkować, kroić na kwadraty, formować pierożki. Wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Długość gotowania zależy od tego, jakie cienkie jest ciasto. Podawać okraszone oliwą lub podsmażona cebulką.
Notes
Odpowiednie dla diety niskoglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, wegetariańskiej, wegańskiej (zamiast masła klarownego należy dodać oleju nierafinowanego).
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF
Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company